waar het hart vol van is: compassie meditatie

waar het hart vol van is: compassie meditatie
<b>deze pagina delen<b>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email to someone
email

Wat ik zo mooi vind aan mindfulness is dat het evidence-based is. De inhoud van de training zoals ook roots. die aanbiedt is al decennia lang onderwerp van vele wetenschappelijke studies en de resultaten zijn prachtig. Zo stuitte ik deze week op een nieuwe studie die laat zien dat compassie te trainen is. Compassie – of heartfulness – gaat hand in hand met mindfulness.


compassie

Even een paar stapjes terug. Wat is compassie? Ik gebruik de definitie van Erik van den Brink en Frits Koster uit hun boek Compassievol leven: “Compassie is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.”

Een prachtige kwaliteit om te hebben als je het zo leest. Het goede nieuws is dat we in de basis allemaal compassievolle mensen zijn. Alleen komt deze eigenschap bij sommigen meer tot uiting dan bij anderen. Wel is dit verder te ontwikkelen door te oefenen met compassie meditatie.


de studie

Terug naar de studie, uitgevoerd door het Center for Investigating Healthy Minds. Deze laat namelijk zien dat we onze hersenen kunnen trainen om meer compassie te voelen voor zowel onszelf als voor anderen. De onderzoeksgroep kreeg de opdracht om dagelijks 30 minuten een audio te luisteren met daarop een compassie meditatie.

In zo’n oefening wens je achtereenvolgens jezelf, een geliefde, een kennis en een voor jou ‘moeilijk’ persoon geluk toe. Gevoelens van mededogen stuur je in hart en gedachte naar hen toe en breid je uiteindelijk uit naar het hele universum. Het klinkt misschien wat gekunsteld en vergezocht. Uit ervaring weet ik dat ik de eerste keer, een aantal jaren geleden, niet meteen dolenthousiast was en het een beetje ‘nep’ vond … Geef het een kans. De resultaten liegen er niet om.

Al na 2 weken bleken de personen in de onderzoeksgroep zich groothartiger en onzelfzuchtiger op te stellen tegenover vreemden in vergelijking met de groep die geen dagelijkse compassie meditatie deed. Ook werd er toegenomen hersenactiviteit gemeten bij deze eerste groep in de gebieden die betrokken zijn bij het reguleren van emoties, positieve gevoelens en begrip voor andermans tegenslag.

Nog niet overtuigd? Emma Seppala geeft op haar blog nog 18 wetenschappelijke redenen om vandaag te beginnen met deze vorm van meditatie. Lees hieronder hoe je thuis ook daadwerkelijk start.


compassie meditatie thuis: zelf aan de slag!

Ben je nieuwsgierig en wil je deze oefening proberen? Hier download je gratis (in het Engels) de begeleide compassie meditatie, zoals die ook in het onderzoek gebruikt is. Al meer dan 3.700 mensen in ten minste 60 landen zijn je voorgegaan.

Via: mindful.org
Foto: My Mindful Way Of Life

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.