une p’tite pause: mini mindful adempauze

une p’tite pause: mini mindful adempauze
<b>deze pagina delen<b>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email to someone
email

Vanmiddag liep ik samen met mijn hond Lars langs een bushokje. Mijn oog viel op één van de aangeplakte flyers met de titel: une p’tite pause. Na anderhalf jaar in Frankrijk wist ik dit enigzins populair geschreven zinnetje te vertalen als ‘een kleine pauze’. Hoe zoet het ook geschreven was, makkelijker gezegd dan gedaan. Dat was mijn eerste gedachte.

Wat ik ook dacht: dit is precies waar mindfulness over gaat. Is er ruimte voor niet-doen in de dagelijkse routine van gaan, gaan, gaan? Is er tijd voor een p’tite pause? Een moment om even bewust te zijn van het hier en nu?


mini mindful adempauze

‘Petite’ is ook daadwerkelijk klein: een paar bewuste ademhalingen. De volgende drie stappen maken zo’n mini mindful adempauze simpel voor iedereen, hoe druk ook.

» kies een activiteit
Uit ervaring weet ik dat spontaan een pauze moment inlassen er vaak niet inzit, omdat er altijd urgentere dingen wachten. Gemakkelijker is een dagelijkse activiteit te kiezen waarvan je weet dat deze terugkeert gedurende de dag: voordat je je tanden poetst, je computer aanzet of wachtend op de bus of in de rij bij de supermarkt.

» stop en pauzeer
Geef jezelf toestemming om bij de gekozen activiteit ook echt te stoppen. Pauzeer en breng je aandacht naar je lichaam, gedachten die door je heen gaan, misschien bepaalde gevoelens. Hier sta je even bij stil. Je hoeft niet te analyseren of ook maar iets aan de ervaring te veranderen.

» adem
Laat je aandacht dan gaan naar de adem. Adem in, adem uit. Herhaal dit een aantal keren. Het gaat niet zozeer om de lengte van deze oefening, maar meer om de kwaliteit van aandacht waarmee je de adem volgt. De adem hoeft niet diep te zijn of anders. Die laat je gewoon zijn zoals hij op dit moment is.

Dit is een mooie manier om een aantal keren per dag uit de doe-modus in de zijn-modus te stappen. Je bent bewust in dit moment aanwezig en gaat daarna weer fris verder met wat je bezighield. Une p’tite pause! Misschien toch gemakkelijker dan gedacht.

Sorry, comments are closed for this post.