mindfulness meditatie, euhh … hoe?

mindfulness meditatie, euhh … hoe?
<b>deze pagina delen<b>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email to someone
email

Ik mediteer. En met mij vele anderen als je het boek leest van Anne Kleisen: Ja, ik zit! Mediteren is een ingewikkeld woord en zorgt vaak voor veel verwarring. Als mijn mindfulness beoefening eens te sprake komt krijg ik vaak reacties van “O, maar ik kan mijn hoofd helemaal niet leeg maken” of “Daar ben ik veel te onrustig voor”.

Zoals je voor het doen van yoga niet lenig hoeft te zijn, is het niet nodig om kalm te zijn of te worden als je mediteert. De volgende instructies zijn een prima basis om te starten met mindfulness meditatie.


mindfulness meditatie: de basis

» zit prettig
Eigenlijk is ‘zitten in aandacht’ een betere benaming dan ‘mediteren’. Daar begint het mee: vind een zitpositie waarin je comfortabel, stevig zit op bijvoorbeeld een meditatiekussen of bankje. De benen zijn dan voor of onder je gevouwen. Een stoel is ook goed. Je voeten rusten dan plat op de vloer. Van daaruit strek je je rug zacht en lang. De schouders onspan je zoveel mogelijk en de handen laat je rusten in de schoot of op je dijbenen. Voor een iets rechtere nek trek je de kin een heel klein beetje in. De ogen zijn gesloten of geloken met de blik gericht op een punt voor je op de vloer. Om te beginnen zet je een timer op 5 minuten.

» volg de adem
Nu breng je de aandacht naar de adem. Je ademt gewoon zoals je op dat moment ademt. Als je kort inademt hoef je niet ineens diep in te ademen. Als je de adem hoog in je borst voelt hoef je hem niet te verplaatsen naar de buik. Eigenlijk verander je niets. Je blijft waarnemen hoe de adem is en waar je hem bijvoorbeeld voelt in het lichaam. Heel nieuwsgierig de adem blijven volgen. In, uit, in, uit.

» kom terug bij de adem
Dan komt er ongetwijfeld een moment dat je aandacht niet meer bij de adem is. Daar zijn gedachten over wat je wilt koken vanavond, boosheid over de promotie die je vorige week misliep enzovoorts. Dan merk je simpelweg op: ik ben afgedwaald. Je breng de aandacht weer vriendelijk én beslist terug bij de adem, iedere keer opnieuw. Het gaat er niet om hoe vaak je afdwaalt, maar dat je opmerkt dat je afgedwaald bent en je bewust de aandacht weer terugstuurt.

Ik hoor je al denken. Prima, nu weet ik wat ik moet doen. Maar … waarom doe ik dit? Probeer het hoe dan ook eens.

Het idee van meditatie is om je doelen los te laten. Dat zijn vaak ideeën over hoe de toekomst moet zijn, beter of anders. De meditatie brengt je juist terug naar ‘hier en nu’, ieder moment opnieuw. Toch een beetje paradoxaal. Niets voor niets immers. Stiekem hoop je misschien toch een beetje geconcentreerder, stiller en meer zen te worden.

Logisch. In een volgende blog daarom meer over het waarom van meditatie.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.