geroosterde pompoensoep

geroosterde pompoensoep
<b>deze pagina delen<b>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email to someone
email

In de serie herfstige soepjes is dit één van mijn favorieten. Deze is zoet én hartig én ook nog eens prachtig oranje van kleur. Goed getimed deze week mocht je Halloween vieren of gewoon zomaar omdat de pompoenen weer in de winkel liggen. Maak een dubbele portie en vries een deel in om de komende maanden ook knus door te komen met zo nu en dan een warme, dampende soepkom in je handen op de bank. Genieten!


pompoensoep (4 personen)

» ingrediënten
1 liter water
1 bouillonblokje
2 uien
2 knoflooktenen
1 eetlepel gemalen komijnzaad
4 eetlepels olijfolie
1 kg pompoen of butternut (afgewogen voordat je begint met de bereiding)
50 gram (rode) quinoa
kleine handvol pompoenpitten
een paar plukjes alfalfa of andere kiemgroente

» werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een ovenplaat of rooster met bakpapier. Snij de pompoen open. Verwijder de pitten en het zachte draderige gedeelte. De rest van de pompoen snij je in grove blokken  (de schil hoeft er niet af). Verdeel de pompoen (met de schil naar beneden) over het bakpapier. Strooi de komijn er gelijkmatig overheen, peper en zout naar smaak. Een goede scheut olijfolie eroverheen en dan 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Schil en snij de uien en knoflooktenen. Fruit ze in een beetje olijfolie in een grote soeppan. Wanneer de pompoen klaar is, deze toevoegen, als ook het water en het bouillonblokje. Het deksel kan op de pan en laat de soep nog 30 minuten zacht doorkoken en pruttelen.

Ondertussen kook je de quinoa volgens de verpakking gaar in een ander pannetje.

Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Roer dan de gekookte quinoa erdoorheen. Verdeel de soep over de kommen. Strooi er wat pompoenpitten over, een plukje alfalfa om het helemaal af te maken en klaar.

PS Als de oven nog warm is, maak er dan nog een gemakkelijk knoflookbroodje bij. Pak een paar sneetjes brood. Leg ze op hetzelfde bakpapier als waar je de pompoen net afhaalde. Wrijf de broodjes in met wat olijfolie en een beetje geperste knoflook. Even een paar minuutjes onder de gril en gecombineerd met de soep kun je er weer een paar uurtjes tegen!

Foto: Paleo Spirit

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.